Jelek, melyekből kiderül, tetszik-e az ajándékod

Nem vagy biztos, hogy a másiknak tényleg bejött a meglepetésed? Most eláruljuk azt a három egyszerű jelet, melyek láttán kiderítheted az igazságot!

Hosszú hónapokkal korábban elkezdjük keresni azt a meglepetést, mely a nagy napon hatalmas örömet okoz majd a szerettünknek. Minden nap kergetjük a postást vagy a futárt, hogy megjött-e már a csomagunk. Bár hatalmas a lelkesedés, mégis végig bennünk motoszkál a gondolat, vajon tényleg tetszik-e majd neki az ajándékom? Mielőtt pánikba esnél, érdemes kicsit jobban megismerned a nonverbális jeleket.

Mik is pontosan ezek a jelek?

Talán a kicsiknél a legkönnyebb megállapítani, hogy sikerült-e jól választani, hiszen a gyerekek kevésbé rejtik el a csalódottságukat. A felnőttekénél sokkal nehezebb a helyzet, itt alaposan oda kell figyelnünk, ki milyen arcot mutat a csomag kibontása után.

Csalóka mosoly

Könnyedén kiszűrheted, hogy igazi, vagy műmosolyt látsz, mivel mindkettőért az agyunk más-más területei felelősek. A szívből jövő mosolynál a száj, és a szem körüli izmok is mozognak, míg a műmosolynál csak a száj. Vagyis ha szarkalábakat és fülig érő mosolyt látsz, akkor jó eséllyel valóban tetszik az ajándék.

A test is árulkodik

Nem mindegy, milyen távolságban lesz az ajándéktól, miután kibontja azt. Ha meglátja és hátrahőköl, hátradől a széken vagy hátra is tolja a széket, akkor nem biztos, hogy elérted a célod, még ha azt is mondja neked. Szintén ez a helyzet, ha maga előtt keresztbe fonja a karját, vagy ha a csomagolást maga elé tartja. Oké, és ha a tetszik? Akkor teljes testtel az ajándék felé fordul, közel veszi magához.

Mikromozdulatok:

Ezek olyan apró, szinte észrevehetetlen mozzanatok, melyek felett könnyedén átsiklunk. Ezeket a mikromozdulatokat Paul Ekman testbeszéd kutató tanulmányozta, szerinte segítségükkel könnyedén kideríthető, mit is gondol a másik. Az undort például akár a másodperc törtrésznyi idejére felhúzott, az orrnyeregnél ráncos orr jelentheti. A féloldalas mosoly ugyancsak lehet a nemtetszés jele, ahogyan a szemöldökráncolás vagy a pillanatnyi időre lebiggyesztett száj is, melyet egy csalóka mosoly követ. A szemöldökráncolás viszont becsapós lehet, hiszen  meglepettségünkben és félelmünkben is így reagálunk. A meglepettségnél viszont fordított U-betűt formáz, mikor ijedtek vagyunk, akkor pedig a szem is kikerekedik. A szájharapdálás szintén az elutasítás jele, nem a boldogságé.

Hogyan mutasd ki, ha tetszik a meglepetés?

India Ford angol testbeszédkutató szerint a mosoly, a szemkontaktus és a befogadó testbeszéd a legárulkodóbb. Ha tetszik mosolyogj, ne próbáld leplezni a boldogságod. Nézz mélyen a másik szemébe, hogy érezze, sikerült a szívednek kedves meglepetést választania. A szakértő szerint ilyenkor addig kell nézned a másik szemébe, amíg meg nem tudod mondani, pontosan milyen színű a szeme. Ha valaki örül, a válla megemelkedik, és a testkontaktus is gyakori, például bátran öleld át a másikat, persze ha mondjuk a főnöködről van szó, maradhat egy őszinte köszönöm is.  

Mit csinálj a nem tetsző ajándékokkal?

  • Ha megvan a blokk, akkor vissza tudod vinni a boltba.
  • Ha nincs meg a blokk, akkor tovább ajándékozhatjuk a kérdéses dolgot, arra persze érdemes figyelni, hogy ne annak adjuk, akitől kaptuk.
  • Persze az adott dolgot használhatjuk is, főleg ha nem akarjuk megsérteni azt, akitől kaptuk. Ki tudja, később talán az is kiderülhet, hogy mégis jó ajándék az, ami elsőre nem tetszett.
  • Ha hasznos ajándékról van szó, akkor akár el is adományozhatjuk azt. Amíg egy tusfürdő vagy egy ruha nekünk nem okoz különösebb örömet, addig egy szegény családnak hasznos tárgynak bizonyulhat.

Végszóként: Ahelyett, hogy egész este egy rossz ajándék miatt puffogsz, inkább hagyd az egészet. Ha mind együtt vagytok szeretteiddel, és tudtok adni valamit egymásnak, ráadásul mindenki boldog és egészséges, akkor máris nyertél.

Egy jó cikk is lehet ajándék - oszd meg valakivel, aki fontos Neked!