Kézműves ékszerek

Kézműves ékszert ajándékba

Egyre gyakrabban találkozhatunk mostanában a kézműves kifejezéssel. Korábban leginkább valami hagyományőrző dologhoz kapcsolódóan olvashattuk, hogy kézműves egy termék. Manapság azonban egészen új köntösbe bújt ez a jelenség.

Kézműves már nem csak egy agyagedény lehet, hanem egy üveg sör, egy ruha, méz vagy akár egy ékszer. Ez a jelző egyet jelent az egyedi készítéssel, a limitált darabszámmal, a kiemelkedő minőséggel és sok esetben a fenntartható, etikus kereskedelemmel.

Az ékszerek és a kézművesség

Néhány száz évvel ezelőtt az ékszerek még mind kézzel készült, egyedi darabok voltak. Az ékszerművesség az egyik legmegbecsültebb szakmák közé tartozott és ezek a mesteremberek drágakövekkel és nemesfémekkel dolgozva hozták létre a tündöklő mesterműveiket.

Manapság a tömeggyártás beférkőzött még erre az egyedi és varázslatos piacra is. A legtöbb boltban megvásárolható gyűrű gyártósorokon és gépekkel készül. Ezzel alapvetően nincs is probléma, hiszen például ez tette lehetővé a bizsuk megjelenését és jóval hozzáférhetőbbé váltak a nemesfém ékszerek is.

Magyar MenMagyar Menyegző karikagyűrűkyegző

 

Azonban a gépi gyártás során óhatatlanul elveszik valami az ékszerek varázsából. Abban a gyűrűben már nincs benne a mesterember keze munkája, a sok éves tapasztalata és az egyedi kreativitása.

Ékszert adni ajándékba

Számtalan különböző alkalomból ajándékozhatunk szeretteinknek ékszert. Ennek legismertebb formája talán a jegygyűrű, de érdemes megemlíteni a keresztelőre ajándékozott fülbevaló hagyományát is kislányok esetében.

Az ékszer minden esetben valamilyen egyedülálló, fontos és félelmetesen varázslatos üzenetet hordoz magával. Ez nem egy egyszerű ajándék, amit könnyelműen adunk.

Részben az értékének és a maradandóságának is köszönheti ezt a kiemelt szerepét.

Miért válasszunk kézműves ékszert?

A fent leírtak alapján látható, hogy egy megfelelően kiválasztott kézműves ékszer semmi máshoz nem fogható értéket és üzenetet hordozhat magában.

Ezek a darabok minden esetben egyedileg készülnek, nem létezik belőlük csak egyetlen darab. Sokszor kifejezetten a viselő igényeire szabva születnek meg. Emiatt kevés ennél egyedibb ajándékot találsz.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ezek az ékszerek nem csak szentimentális, hanem anyagi értéket is hordoznak magukban. Egy-egy ilyen darab generációkon át öröklődik majd és igazi családi ereklye lehet belőle.

A kézműves ékszerészek nem maradhatnak fenn, ha nem adnak a minőségre. Ezért tapasztalhatjuk azt sokszor, hogy egy ilyen hagyományos módszerekkel dolgozó ékszerészetből kikerült gyűrű sokkal jobb minőségű és értékesebb lesz, mint gépileg készült társa.

Ha valóban életre szóló ajándékot szeretnél adni a kedvesednek vagy szeretteidnek, akkor a kézműves ékszer egy varázslatos és egyedülálló választás lehet. Igaz, hogy egy-egy ilyen darab jobban megterheli majd a pénztárcádat, azonban az érzés, amikor megkapják azt – megfizethetetlen.

Egy jó cikk is lehet ajándék - oszd meg valakivel, aki fontos Neked!