Ajándék

Miért ajándékozunk egymásnak?

Az ajándékozás szokása szinte egyidős az emberiséggel és már a civilizációk előtti időkben is jelen volt az életünkben. Mi az oka annak, hogy ajándékokat adunk egymásnak? Honnan ered ez a szokás? Miért jó ajándékozni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ alábbi írásunkban.

Ajándékok a korai időkben

Valószínűleg kevésbé tudatos formában, de az ajándékozást már az állatoknál is megfigyelhetjük. A majmok megosztják egymással az ételt, néhány faj pedig a párzási rituálék részeként ajándékoz szép küllemű kavicsokat vagy egyéb mütyűröket a kiszemeltnek.

Ősemberek ajándékoznak

Furcsának tűnhet, de kezdetben az ősembereknél is hasonlóan zajlott az ajándékozás. Az eszközhasználat fejlődése előtt az emberek különböző kavicsokat, állati fogakat vagy különös alakú ágakat ajándékoztak egymásnak. Mindenféle természetben található holmit.

Később rájöttünk, hogy hogyan tudjuk kifúrni a fogakat, csontokat, kavicsokat vagy indákra, kötelekre és bőr szíjakra fűzni őket. Ezzel megszülettek az első ékszerek. Ebben az időben ezek bizonyos státuszszimbólumként jelentek meg. Sikeres vadászatot jelöltek, a törzsfőnöktől kapott ajándékok lehettek.

Egyiptomban is nagy hagyománya volt az ajándékozásnak. A köznép ajándékokkal kedveskedett a fáraónak és az isteneknek is. A rómaiak abban a reményben ajándékoztak apróságokat, hogy azok szerencsét hoznak majd. A középkorban pedig a földesúrnak szolgáltattak be kötelező ajándékokat vagy hozományként is adtak különböző holmikat.

Manapság az ajándékozás számtalan funkciót tölthet be. Részese rengeteg ünnepi hagyománynak, kifejezhetünk vele érzéseket, köszönetet mondhatunk vagy csak feldobhatjuk vele szeretteink napját.

Csokor ajándékba

Egyfajta kommunikációs és kifejezési formává nőtte ki magát.

Mit jelenthet egy ajándék?

Az ajándékozás valamilyen formában minden kultúrában jelen van. Ez egy olyan ezerarcú dolog, amit nehéz határok, magyarázatok vagy definíciók közé szorítani.

Megünnepelhetünk vele számunkra különleges eseményeket. Ajándékozhatunk születésnapokon vagy évfordulók alkalmával. Létezik búcsú ajándék és baba váró ajándék. Meglephetjük kedvesünket minden ok nélkül is, de akár a barátinak is adhatunk valami apróságot mielőtt egy nehéz vizsgára indulnak, hogy szerencsét hozzon nekik. Számtalan különböző érzelmet, érzést és jelentést hordozhatnak magukban az ajándékok. Elmondhatjuk velük, hogy szeretlek; hogy köszönöm; hogy király vagy; hogy ügyes voltál; hogy számítok rád; hogy jó barát vagy; és még millió más dolgot is.

Nem csak a közeli szeretteinknek ajándékozhatunk, hanem távoli családtagoknak, barátoknak, kollégáknak, ismeretleneknek, rászorulóknak, a szomszédunknak vagy akár szervezeteknek is.

Jól mutatja az ajándékozás társadalmunkban betöltött fontos szerepét, hogy mekkora piacot jelent ez és mennyi különböző szolgáltatás és iparág épül köré.

Ajándékot kapni

Bármennyire is sokoldalú dologról van szó, végső soron az összes fent leírt lehetőség visszavezethető egyetlen dologra. Ez pedig az emberi kapcsolatok építése, hogy valamilyen szinten egymásra találjunk és kapcsolódjunk másokhoz. Akkor is igaz ez, ha életünk szerelmének keresünk jegygyűrűt vagy ha csupán illendőségből vásárolunk a főnökünknek egy unalmas nyakkendőt. A lényeg, hogy beilleszkedjünk embertársaink közé és a társadalom szövedékébe.

Miért adunk egymásnak ajándékokat?

Mindannyian hallottuk már a mondást: „Jobb adni, mint kapni”. Ami sok szempontból igaz is. Az ajándékozás folyamata kapcsolatot teremt kettő vagy több ember között.

Ez az kapcsolat mindkét fél számára pluszt nyújt. A megajándékozott ezen felül gazdagabb lesz az ajándék tárgyával, míg aki adja, az az érzéssel, ami ennek kapcsán eltölti.

Ajándék csomagolása

Amikor valakinek adunk valamit, akkor ő is úgy érzi, hogy adnia kell valamit. Ez pedig elindít egy olyan folyamatot, ahol előbb-utóbb mindenki adni akar a másiknak. Itt pedig bezárul a kör és a másoknak tett szívességeket, a megvásárolt ajándékokat akár többszörösen is visszakapjuk majd.

Az ajándékozás kapcsán talán nem is az a helyes kérdés, hogy miért, hanem inkább, hogy miért ne?

Egy jó cikk is lehet ajándék - oszd meg valakivel, aki fontos Neked!