Szeretetnyelvem, hogy szeretek adni

,,Szeretlek!” mondja gyakran a párom, de én szinte soha nem mondom ki neki ezt a számára oly kedves szót. Helyette gyakran megérintem, megsimogatom az arcát, átölelem, hozzá bújok és gyakran vásárolok neki kisebb-nagyobb ajándékokat, amikből mindig tudhatja: gondolok rá, figyelek rá.
Ő pedig minden nap szavakkal biztosít a szerelméről, megdicsér, biztat.

Az ő szeretetnyelve az elismerő szavak. Az enyém az ajándékozás és a testi érintés.

Mi az a szeretetnyelv?

A mód, ahogyan az ember legjobban ki tudja fejezni érzéseit a párja felé. Mert, bár ez furcsán cseng első hallásra, nem mindenki tudja kimondani:szeretlek, helyette ezer más módon jelzi azt. S ha kicsit figyelünk, és ismerjük a másik szeretetnyelvét, meg is fogjuk érteni a ki nem mondott gesztusokat is.

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő 5 szeretetnyelvet határozott meg a ’90-es években.

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Ezeken a ,,nyelveken” keresztül kommunikáljuk szeretteink felé az érzelmeinket – ide értve nem csak a párunk, de a családunk, barátaink is.

Az egyik módja annak, hogy a szeretetünk kifejezzük természetesen az, hogy kimondjuk. A verbális bókok, az elismerés kimondott szavai erős és egyértelmű kommunikációs források.

– Hihetetlenül nézel ki ebben a ruhában!
– Csodás a frizurád!
– Mindig megnevettetsz.
– Olyan jó, hogy vagy nekem…

Ezek és a hasonló kijelentések mind-mind érzelmeket közvetítenek. Azonban a nem kimondott szeretet kifejezései is épp ugyanilyen erős érzelmekről árulkodnak – csak fel kell ismernünk őket.

Vannak, akik az osztatlan figyelmükkel mutatják ki a szeretetüket. Szívesen beszélgetnek, kirándulnak, töltenek el minőségi időt szerettükkel. Ilyenkor teljesen kizárják a zavaró körülményeket, és csak a szeretett személyre fókuszálnak.

Vannak emberek, akik folyton és szívesen ajándékoznak. Ez lehet egy drágább ékszer, egy kedvenc ruhadarab, de akár egy apró csoki is egy nehéz nap végén. Nekik a szeretetről leghangosabban és legérthetőbben a látható, megfogható dolgok beszélnek. Nem az ajándék értékét nézik, az egész nem az anyagiakról szól, egyszerűen csak szeretnek adni. Náluk az ajándék, amit adnak, a gondolat szimbóluma, azt meséli el: Nézd, gondoltam rád! Eszembe jutottál! Nem az számít mennyibe került, hanem, hogy te jártál a fejemben.

Egy másik módja a szeretet kifejezésének a szívességek adása. A férfiak gyakran megjavítanak ezt azt a szerelmükért, a nők megfőzik a kedvenc ételt a párjuknak. Egy kicsi tett itt, egy kis segítség ott, apró cselekedetek a kedves kedvéért sokszor többet mondanak ezer szónál.

A fizikai érintés is kifejezetten hatékony eszköze a szeretet kimutatásának. Természetesen a párkapcsolat esetében ide nem csak a testiség értendő, hozzá tartozik az ölelés, simogatás, gyengéd puszi is.
Séta az utcán kézenfogva, összebújás a kanapén, egy laza simogatás a konyhán, ahogy a pár elhalad egymás mellett… mind-mind elmondja: szeretlek.

Néhány személynek a fizikai érintés az egyetlen szeretetnyelve, másoknak több is van. A fontos az, hogy ismerjük ezeket, vegyük észre a jelentésüket.
Ha ajándékot kapunk, fogadjuk el, ha a kedvenc ételünk készül ismerjük fel a jelentését. Ha ezt tesszük, tudni fogjuk, hogy szeretve vagyunk, és az csodálatos.

Egy jó cikk is lehet ajándék - oszd meg valakivel, aki fontos Neked!