XPS-szigetelés

Lábazatok szigeteléséhez, pincékhez, lapostetőkhöz és padlókhoz is nagyszerű választás az XPS szigetelőanyag.

Napjainkban a hőszigetelés kiemelt fontosságú terület, érthető, hogy sokan érdeklődnek a téma iránt. Ahhoz, hogy a szigetelés betöltse funkcióját és a megoldás hosszú távú legyen, ismerni kell a szigetelőanyagokat.

A legfontosabb kérdés, hogy melyik szigetelőanyag hova való. A polisztirol a legszélesebb körben felhasznált szigetelő, különösen figyelemre méltó az XPS jelölésű változata, ezért érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Mi is a polisztirol, vagyis XPS?

Az extrudált polisztirol, vagyis XPS nem más, mint habosított műanyag. A gyártási folyamat során a polisztirolt különféle adalékanyagokkal keverik össze, majd extrudálással kialakítják a végleges szilárd habpanelt. Levegőt tartalmazó zárt cellás struktúrája révén (számtalan levegőbuborékot tartalmaz) kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért az XPS szigetelés használatával hozzájárulhatunk az épületek energiahatékonyságához.

Az XPS polisztirol tulajdonságai

Az extrudált polisztirol jó tulajdonságokkal rendelkezik: nagyon jó hőszigetelő, sűrű, masszív, kemény anyag. Nyomásálló, lépésálló, nagy teherbírású, ellenáll a nedvességnek is. Ha szakszerűen helyezik fel az XPS-lapokat, akkor azok nem horpadnak, nem törnek. Feldolgozása, kezelése könnyű, további előnye, hogy tűzálló és önmagában nem éghető.

Az XPS sokoldalú felhasználása

Ezt a kedvelt szigetelőanyagot a felsorolt tulajdonságai alapján főleg nedvességnek vagy terhelésnek kitett helyeken használják fel. Elsősorban pincék és lábazat szigeteléséhez ajánlják, ahol fontos a nedvesség elleni védelem, de ugyanígy lapostetők, zöld tetők, áthidalók építésekor is felhasználható, ahol a teherbíró képesség is számít.

Betonkoszorúk, pillérek, illetve az áthidalók külső borításakor is használhatók az XPS-lapok, vagyis olyan helyeken, ahol gondot okozhat a hőhíd. Kiválóan alkalmazható nagyobb teherbírást igénylő felületekre is, mint például a garázs vagy műhelyek padozatának szigetelésére is.