Meg szeretnéd lepni a gyermekedet egy klassz bulival, ám még sosem szerveztél szülinapi zsúrt, ezért tartasz a dologtól? Szerencsére nem kell aggódni, hiszen nem nehéz leszervezni, csupán néhány dologra szükséges odafigyelni. Amennyiben ezek megvannak, akkor pedig biztosan olyan lesz a buli, amit a gyermek majd éveken át emlegetni fog.

Az előkészületek azonban sok időt is igénybe vehetnek, ezért jobb, ha néhány dolognak már időben nekiállunk, hogy biztosan ne az utolsó napokban kelljen kapkodni. Fontos, hogy tökéletes legyen a dekoráció, a szülinapi torta, meglegyen a gyertya, és még néhány aprósággal is készülhetünk a gyerekek számára.

Összeszedtük most azokat a lépéseket, melyek segítségével káosz és kapkodás nélkül fogsz tudni leszervezni egy felejthetetlen szülinapi zsúrt a gyermeked számára.

Teendők a buli előtt 4-5 héttel

  • Néhány dolgot körülbelül 1 hónappal a zsúr előtt érdemes elintézni, megbeszélni, ugyanis van pár teendő, amit nem szabad az utolsó percre hagyni. Érdemes például már ennyi idővel a buli előtt kitalálni azt, hogy mi magunk fogjuk elkészíteni a szülinapi tortát, esetleg nagymama, vagy a profikra bízzuk a dolgot. Azt mondják, a házi süteménynél, és tortánál nincs finomabb, így, ha jártasak vagyunk a dologban, elkészíthetjük saját magunk is a tortát, de ha úgy érezzük, nincs elég időnk még erre is, közvetlenül a szülinapi buli előtt 1-2 nappal, akkor jó ötlet lehet keresni egy cukrászdát a környéken, akinek időben le tudjuk adni a rendelést. Természetesen mindenképpen olyan legyen a torta, amilyet a gyermek szeret, mint ízvilágában, mint kinézetében. A profi cukrászok remek formatortákat tudnak elkészíteni, ám választhatunk egy hagyományosat, egy szép dísszel megspékelve.
  • Fontos a dátumot is időben kiválasztani, hiszen a gyermek így tudja csak meghívni az ovis, vagy iskolatársait, és a pajtásait. Az időpont kiválasztása során érdemes arra figyelni, hogy a rendezvény napja ne egy hosszúhétvégére essen, hiszen ilyenkor nagyon sokan elutaznak otthonról, így valószínűleg nem mindenki tud majd részt venni.
  • Határozzuk meg a helyszínt is. Abban az esetben, ha kisebb zsúrról van szó akkor akár otthon is megtarthatjuk, de ha sok gyerek fog jönni, akkor az a legegyszerűbb, ha ki tudunk bérelni egy helyet, esetleg elmegyünk egy játszóházba. Ott mindenki kényelmesen elférhet, később pedig nem nekünk kell a rendrakással, takarítással, mosogatással bajlódnunk. A helyszín kiválasztása függhet attól is, hogy milyen évszakról beszélünk, ugyanis ha van egy nagy, tágas udvarunk, és éppen nyár van akkor nyugodtan leszervezhetünk egy nagyobb bulit a kertben is, míg, ha tél van, és egy apró panellakásban élünk, valóban jobban járunk egy hely bérletével.
  • Bár a mai modern világban egyszerűbb egy üzenetet bepötyögni a meghívott gyerkőc anyukájának, de sokkal izgalmasabb az, ha a szülinapos saját maga osztja ki a szülinapi meghívóit. Ezeket megvásárolhatjuk készen is, ilyenkor csak kitöltenünk kell a meghívókat a legfontosabb adatokkal (helyszín, időpont, telefonszám, stb.), de ha igazán kreatívnak érezzük magunkat, akkor nekiállhatunk saját magunk is elkészíteni a kis kártyákat, sőt a legjobb ha a készítésbe a gyereket is bele tudjuk vonni.

Mennyi vendég legyen a szülinapi bulin?

Ez az a dolog, amit biztosan nekünk, szülőknek kell majd meghatározni, ugyanis valószínűleg, ha a gyermekünkön múlna, hogy hány embert hív meg, akkor itt lenne az egész ovis csoport, vagy az összes osztálytársa. Gyakran a szülők azt a jól bevált módszert alkalmazzák, hogy annyi gyerek jöhet, ahányadik szülinapját tartja a gyerkőc, és ebből alkudozás hatására sem szabad engednünk. A létszám tervezésénél mindenképpen vegyük figyelembe, hogy legyen elegendő helyünk arra, hogy ennyi kis vendég kényelmesen, és biztonságosan elférjen.

Érdemes valami étellel is készülni a zsúrra, a legjobb, ha ez pedig olyan, amit a kicsik is szeretnek (például pár pizza). Egyeztessünk a szülőkkel, hogy lesz-e olyan gyermek a csapatban, aki valamire érzékeny, hiszen rá különösen oda kell figyelni.

Fontos a dekoráció, szülinapi díszítés

A legjobb, ha a szülinapi bulinak van egy tematikája, és ez határozza meg a díszítést, vagy éppen a torta kinézetét is. Ez lehet hercegnős, kalózos, vagy éppen szuperhősös. Ezen a vonalon elindulva pedig szuper dekorációkkal dobhatjuk fel a helyszínt. Ezeket a díszeket ha ügyesek vagyunk, és van egy kis időnk, természetesen elkészíthetjük mi magunk is. Néhány színes kartonpapírból nagyon szuper szülinapi zászlókat, feliratokat tudunk elkészíteni, ezekhez pedig csak némi kézügyességre lesz szükségünk. Abban az esetben, ha nincs időnk a dekor elemek kézzel való elkészítéséhez, akkor a legegyszerűbb, ha készen megrendeljük őket valahonnan, így a megvásárlásukkal sem fog sok időnk elmenni.

Ajándékozás, és a közös játék

Az a legjobb, ha a gyermekünk a szülinapjára kapott ajándékokat csak később, otthon bontja ki. Köszönje meg, majd tegyük félre, ezt pedig jelezzük előre a szülőknek is, hogy esetleg írják rá az ajándékra, hogy kitől kapta a gyerek.

Ahol sok gyerek van, oda mindenképpen ki kell találnunk valamilyen közös játékot is, melybe minden gyermek örömmel vesz majd részt. Nincs is annál rosszabb, mikor azt látja, hogy a szülinapi buliján a vendégei unatkoznak. Kérdezzük meg a gyermekünket arról, hogy mit is szeretne csinálni, és eköré érdemes építeni a dolgokat.

Fontos, hogy a helyszín mindig kompatibilis legyen ezekhez a közös játékokhoz, és, hogy minden a rendelkezésünkre álljon. Készülhetünk izgalmas nyomkereső játékokkal is, amelyben valószínűleg szívesen részt vesz majd az egész csapat, de válogathatunk a hagyományos játékok közül, mint például a székfoglaló, vagy szobor.

Tarthatunk lufifújó versenyt, célba dobást, de jó ötlet lehet még a páros tánc lufival, a Twister, illetve a csomagolósdi is. Ez utóbbinál egy kisebb ajándékot (radír, csoki, kulcstartó) kell előre több réteg csomagolópapírba becsomagolnunk. Ezután a gyerekek leülnek körbe a földre, és elkezdik zenére körbe-körbe adogatni egymásnak a kis csomagot. Minden alkalommal mikor megállítjuk a zenét, annak a csöppségek kell egy réteg papírt leszedni az ajándékról majd tovább adnia a csomagot, egészen addig, míg valaki meg nem kapja a benne rejlő meglepetést.

Amennyiben szeretnénk egy kis aprósággal meglepni a vendégeket, akkor jó ötlet lehet tombolával készülnünk, ehhez vásároljunk annyi apróságot, ahány gyermek meg lett hívva a buliba. Ez lehet egy kisebb csokoládé, Pez-cukorka, könyvjelző, gumicukor, stb. Tehát kis dolgok, amik körülbelül egyformák becsomagolva. Mindegyik csomagra írjunk egy számot, vagy ha ovisokról van szó, akkor egy-egy jelet (napocska, hold, virág). Ezután osszuk ki azokat a cetliket, amelyeken ez a jelzés van. Érdemes 1-2 „nem nyert” tombolát is készítenünk, hiszen így még izgalmasabb lesz a tombolajegy osztás, de természetesen akik a „nem nyert” szelvényt húzták, azok húzhatnak még egyet. A buli vége felé pedig sorba osszuk ki az aprócska ajándékcsomagot.